Завршен пројекат “Сурфуј креативно”

 

 

 

Eдукативни пројекат “Сурфуј креативно”  намењен ученицима основних и средњих школа у Србији који је реализовао Центар за медијску културу и образовање (ЦЗМКО) окончан је крајем 2017. године, али се и даље активно одржава на онлајн платформама.

На веб адреси https://surfujkreativno.czmko.org.rs постављени су квалитетни садржаји из области културе и уметности намењени деци и младима:  преглед актуелне културне понуде, атрактивна презентација баштине у овим областима и бесплатних алатки за примену ИКТ у култури, одабрани текстови и линкови који децу и младе упућују на савремене токове у креативним индустријама (филм, стрип, музика, књижевност за децу и омладину,  веб серије, итд…).

У оквиру пројекта одржане су две креативне радионице – књижевник и стрип сценариста Павле Зелић, у Библиотеци шабачкој, и проф. Мирко Стојковић, професор филмског сценарија и сценарија видео игара на Факултету драмских уметности у Београду, у ОШ “Вељко Дугошевић”, показали су ученицима бесплатне и лако доступне онлајн алатке за прве кораке креирања видео игара, графичког дизајна, корисне линкове из области филмске  уметности и књижевности и дали савете и идеје за креативно сурфовање на интернету и друштвеним мрежама. Теоретичарке медија и културе, др Тамара Вученовић и др Весна Перић приближиле су ученицима суштину пројекта и позвале на активно учешће у продукцији креативног материјала.

Одабране фотографије, видео материјали и описи радионица постављени су на свим онлајн платформама пројекта: Јутјуб каналу, Фејсбук страници и на самом сајту пројекта “Сурфуј креативно”. Ученици су позвани да активно учествују у даљем креирању садржаја.

Пројекат Сурфуј креативно је  реализован уз финансијску подршку Министарства културе и информисања и представља наставак  пројекта „Сурфуј писмено“.