Сурфуј креативно

У другој половини 2017. године ЦЗМКО је реализовао креативно-едукативни пројекат “Сурфуј креативно”.

 

Претпоставка је да  онлајн присуство садржаја културе и уметности као непосредно доступних,  стимулише децу и младе да и сами партиципирају у креирању уметничких  мултимедијалних садржаја који ће након реализације пројекта бити доступни онлајн. Сурфовање интернетом тако престаје да буде конзумирање једнократних забавних садржаја и постаје креативно сурфовање које подстиче културни и уметнички развој деце и младих и припрема их за активније учествовање у савременој културној продукцији.

 

Kao наставак недавно започетог пројекта „Сурфуј писмено“, који има за циљ подизање свести о значају дигиталне писмености код деце и младих, као и развијање њиховог  активног односа према стварању и конзумирању едукативних садржаја,  пројекат „Сурфуј креативно“ одлази корак даље, у подстицање конзумирања а затим и продукцију садржаја из области културе и уметности ученика основних и средњих школа.

Пројекат je  у дигиталној сфери резултираo базом материјала и прегледом и мапирањем досадашњих релевантних веб платформи (домаћих и страних) са садржајима културе и уметности прилагођеним деци и младима који одабраној групи ученика могу послужити као инспирација у креирању мултимедијалних креативних садржаја. Креирана онлајн платформа, односно  сајт surfujkreativno.czmko.org

.rs представља и базу знања о култури и уметничком стваралаштву прилагођену деци и младима као и:

преглед актуелне културне понуде и квалитетних културно-уметничких садржаја и културних пракси

атрактивну презентацију баштине у овим областима

преглед бесплатних алатки за примену ИКТ (информационо-комуникационих технологија) у култури и  примери те употребе у досадашњој пракси

одабране текстове и линкове који децу и младе упућују на савремене токове у креативним индустријама (филм, стрип, музика, књижевност за децу и омладину,  веб серије, итд…).

 

Такође, реализоване су две образовно-креативне  и интерактивне радионице, креирана и одржавана Фејсбук страница, као и Јутјуб канал.

У Библиотеци шабачкој (у којој је реализован и део претходног пројекта Сурфуј писмено) 15.11.2017. одржана је прва радионица пројекта Сурфуј креативно са ученицима средњих школа. Креативни тим и предавачи Центра за медијску културу и образовање ЦЗМКО из Београда упознали су ученике са пројектом Сурфуј креативно и са актуелним сајтом, а затим је књижевник Павле Зелић одржао креативну радионицу.

 

Предавач на другој радионици пројекта Сурфуј креативно одржаној 22.11.2017. у београдској ОШ “Вељко Дугошевић” на Звездари био је Мирко Стојковић, професор на катедри за Драматургију Факултета драмских уметности где предаје филмски сценарио као и драматургију видео игара. Мирко је иначе аутор сценарија за видео-игру “Vampire Legends: The True Story of Kisilova” која је високо рангирана на листи преузиманих игара на интернету.

 

Пројекат “Сурфуј креативно” реализован је уз финансијску подршку Министарства културе и информисања.